vrijdag 26 juni 2009

Dag 30: Sarria - Portomarín


Om 6 uur staan we tot onze verbazing als eerste op in onze kamer met 4 stapelbedden. Omdat de eigenaars nog niet op zijn, laten we onszelf uit. Even verder in de straat kunnen we in een bar ontbijten. Op de immer aanwezige tv horen we dat Wacko Jacko naar de eeuwige dansvelden is verhuisd. God have his soul.



Na Sarria gaat het afwisselend omhoog en omlaag. De wegen zijn afgezoomd met stenen muurtjes. De gelijkenis met de Keltische Ierland is treffend. We lopen door eikenbossen, waar de onderste takken van de bomen ondersteund worden, zodat ze meer eikels dragen. Die dienen om varkens mee vet te mesten, zodat er de lekkerste jamón van kan worden gedroogd. Ja, alles wat met eten te maken heeft, krijgt Hugo's intense aandacht.


Jenny's benen voelen vandaag erg moe aan en ze vindt afdalen slopend. Na Mercadoiro krijgen we een staaltje van het typische Galicische weer: een fikse regenbui. De poncho's die we sinds Burgos niet meer hebben moeten uithalen, doen nu uitstekend dienst. Nog voor we Portomarín bereiken houdt de regen alweer op. Het stadje ligt sinds 1962 aan een stuwmeer, terwijl het originele Portomarín zich onder de waterspiegel bevindt. Enkele historisch waardevolle gebouwen - de kerk, een kapel, het stadhuis en een monumentale trap - zijn steen voor steen afgebroken en in het nieuwe stadje weer opgebouwd.


We nemen een stapelbed in de privé-albergue O Mirador. Omdat we uitgehongerd zijn, eten we eerst iets kleins. Pas daarna gaan we douchen en houden we siesta om onze benen wat rust te gunnen. Daarna lopen we door het stadje, waar de oude gebouwen heel mooi geïntegreerd zijn in het nieuwe stadsplan. Voor een andere albergue staat de ezel van de Bretoen rustig te grazen en enkele gepensioneerden keuvelen wat op een bankje.


Als we 's avonds onder ons tweetjes eten, zien we opeens Michel en Marie-Thérèse langs lopen. Ze zitten blijkbaar in de albergue naast ons. Vandaag maakten ze een omweg via het klooster van Samos en hebben 37 km in de benen. Meer dan goed voor ze is. Om 22u zoeken we onze bedjes op.

Al 718 km gedaan, nog 100 km te gaan.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Jenny en Hugo,
    De laatste loodjes...jullie weten wel...,maar het einddoel is in zicht.Nog enkele dagen en jullie kaart is vol.Succes en tot ziens.
    Gabriëlle en Hugo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Jenny en Hugo ,

    Nog 100 km te gaan , Santiago komt stilaan in zicht.
    Voor deze laatste dagen wensen we jullie veel succes , hopelijk komen jullie nog wat oude pelgrims-vrienden tegen.


    André & Rita

    BeantwoordenVerwijderen