vrijdag 29 mei 2009

Dag 3: Larrasoaina - Cizur Menor


Door de oorstopjes in onze oren - waar anders - verslapen we ons. Het is bijna 6u30 als we opstaan. De eerste 'trein' pelgrims is al vertrokken. Vandaag stappen we via Pamplona naar Cizur Menor. De zon schittert weer aan een staalblauwe hemel. Behalve enkele korte hellingen is de tocht vrijwel vlak.

We zijn vertrokken zonder ontbijt of koffie. Dat gaan we nemen in één van de volgende dorpjes, maar ze zijn zo klein dat er geen bars zijn. Pas na 3 uur stappen, in Villava, kunnen we een café con leche en een bocadillo con jamón (broodje met ham) eten.



Het is opnieuw stralend weer. Behalve enkele korte hellingen is de tocht eerder vlak. Het gras komt in het zaad en bij iedere stap komen andere geuren je tegemoet. Jenny wijst de rozebottel - niet de knop van een roos dus - en de kamperfoelie aan.



We komen Pamplona binnen via een middeleeuwse brug en daarna door de oude stadspoort met ophaalbrug. In de stad zien we op een bepaald moment een grote werkput van wegenwerken, maar die zijn stil gelegd. Vier archeologen zijn er druk met borsteltjes in de weer. Hugo loopt op hen toe en doet alsof hij geen gebenedijd woord Spaans verstaat, als ze hem toeroepen dat het verboden is de site te betreden. Hij komt toch te weten wat ze ontdekt hebben: op 4m onder het straatniveau loopt er een Romeinse weg naar wat vermoedelijk een tempel is geweest.



Omdat we Pamplona zelf al meerdere keren hebben bezocht, stoppen we enkel om er iets te drinken in het favoriete café van Ernest Hemingway. Dan wandelen we via de prachtige universiteitssite verder naar Cizur Menor. Het is ondertussen drukkend warm geworden, 29 graden horen we later. Het stappen valt zwaar. Na in het totaal 5,5 uur stappen komen we bij de refugio aan. Het blijkt een zeer aangename plek en we zijn snel weer fris en monter.

In tegenstelling tot vele andere pelgrims hebben we nog geen fysieke problemen, zelfs geen blaren. Later op de avond zitten we samen aan tafel met een Nederlands koppel, Ab en Gelske. Het zijn zestigers die al aan hun derde Camino toe zijn, eenmaal met de fiets en tweemaal te voet. We ontdekken dat we al driemaal naast elkaar in een refugio hebben geslapen.

Al 71 km gedaan. Nog 747 km te doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten