vrijdag 5 juni 2009

Dag 10: Azofra - Grañon


Vandaag vertrekken we al om kwart na zes. We hebben een lange tocht voor de voeten, naar Redecilla de Camino, 30 km verder. Voor het eerst verbergen dikke wolken de zon, maar regen zit er nog niet direct in, beweerd de boerenzoon. De wijngaarden maken geleidelijk plaats voor voedingsteelten: tarwe, erwten, bonen, aardappelen en zonnebloemen. Hugo heeft last van tendinitis aan de pezen van het rechterscheenbeen. Het stappen gaat niet meer zo vlot. Gelukkig leent Jenny hem haar wonderwandelstokken.


Als we in Santo Domingo de la Calzada aankomen, kopen we Voltaren zalf en pilletjes, om de ontsteking te bedwingen. We bezoeken de kathedraal van het oude stadje. Het is waarschijnlijk de enige kerk in de wereld met een ingebouwd kippenhok. Er hangt een pelgrimslegende aan vast. Een ten onrechte onthoofde pelgrim - wegens vermeende diefstal - komt er weer tot leven. Het is ons niet volledig duidelijk wat het pluimvee er precies mee te maken heeft. Was de rechter een kieken zonder kop?


Hugo koopt wandelstokken, wel made in China, maar het is makkelijker wandelen dan zonder. Op een terrasje komen we het jonge Hongaarse koppel weer tegen. Ze willen vandaag nog verder gaan dan wij. We wensen hen een 'buen camino', tot Compostela en in hun verdere leven. Gaan we ze nog terug zien?

Om half twee komen we aan in Grañon, waar we een zeer speciale refugio aantreffen. Ze bevindt zich boven de eeuwenoude parochiekerk. Geen bedden dit keer, maar matjes van 5 cm dik op een houten vloer. We twijfelen even, maar verder gaan zit er voor Hugo niet meer in. Dus zeggen we het berustende zinnetje van Hugo's tante nonneke zaliger: "Dat is zo, eh". Dat helpt, want we leggen ons op de matjes neer om uit te rusten en slapen wonderwel enkele uren.


Boven de slaapruimte is een gezellig aangeklede zit- en eetruimte annex keuken. Eerst nemen we nog een spartaans koude douche om dan daarna onze blog bij te werken. De computer is echter ontzettend traag. Waarschijnlijk houdt hij nog siesta.



Om 20 uur zitten alle peregrinos in de refugio samen voor het avondmaal, dat door de hospitaleros is klaargemaakt. Eerst een 'ensalada mixta' en daarna een groentensoep. We verwachten nog een derde gang en een dessert, maar het wordt kin kloppen. Zo, dat is dus vegetarisch eten? We zitten aan tafel met een jonge vrouw, Barbara, uit Karlsruhe. Tot onze verbazing kent zij Rik Biesmans, salesiaan van Don Bosco - waar Hugo in Hechtel naar school is gegaan - en Mia Biesmans - voor de vrouwelijke Heusdenaars de strenge schooljuffrouw. De wereld is klein.

Na het eten gaat iedereen die het wil via een piepklein deurtje naar het dokzaal van de kerk voor het avondgebed.We krijgen allen dezelfde tekst maar wel in de eigen taal. Daarna leest iedereen opeenvolgend een stukje van de tekst voor, elk in zijn eigen taal. Het is een warm menselijke tekst, die de meeste deelnemers zichtbaar raakt.


Om 22 uur gaan de lichten uit in de slaapruimte. Om het halfuur luidt de klok in de toren, maar weinigen die er iets van merken.

Al 233 km gedaan, nog 585 km te gaan.

8 opmerkingen:

  1. In de veertiende eeuw was een germaans echtpaar met hun zoon van 18 op weg naar Compostela.zij bleven in Santo Domingo overnachten.Een plaatselijke deerne probeerde de preutse jonge teutoon te verleiden wat natuurlijk mislukte.Zij beschuldigde hem van diefstal.waarna hij veroordeeld werd en opgeknoopt.De ouders vervolgden hun weg.Bij hun terugkeer zagen ze de jongen blaag nog levend aan den galg hangen.Zij renden naar den rechter ,die net aan het schransen was en uitriep "Die jongen is zo levend al deze gebraden kip/haan" en wonder boven wonder de kip/haan .....ja juist .En de rechter gaf de toen zeer zongedroogde jonge teutoon aan de ouders terug.Bedankt Hugo en Jenny voor alweer een mooi verhaal.
    Groeten Ness

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tof ! Twee afleveringen in één keer en weten dat alles OK is met onze Limburgse pelgrims

    Elza.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De wereld is inderdaad erg klein. Dat mocht ik zelf al meerdere keren ervaren. Nonkel Hugo, verzorg je pezen hé. Het zijn niet meer dezelfde als de jeugdige jaren in het Leuvense ! Of beter nog ... laat ze verzorgen.

    Roel Truyers

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De legende van de haan is in Lisboa ook bekend.
    Daar hebben ze het over de bonte haan van Barcelos.Jenny,ik heb je van Lisboa toch een klein (magneet)haantje meegebracht.
    Heerlijk om zulke verhalen te delen....
    Nog veel legendarisch wandelgenot.
    Jacky

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vandaag beginnen jullie aan de derde week.
    Hopelijk zijn de pijntjes bedwongen en kunnen jullie verder ongeremd genieten.
    Van harte het beste toegewenst,

    Elza.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De wereld klein ? De afstanden schijnen langer geworden... Vroeger ging ik van metro Boudewijn (Laken) naar halte Aumale in Anderlecht in +- 35 minuten en sedert de "nieuwe" metro (qui fait bouger Broekzele) duurt het nu +- 45 minuten)...
    Heb al wéken niets meer gedaan aan genealogie, Hugo. Kwam altijd wat tussen...

    Elza.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb gisteren nog even gebeld met de pelgrims. Alles is dik in orde hoor, enkel het bloggen loopt wat vertraging op... Ze zitten nu in Burgos, waar ze een dagje rust hebben. Dus ik verwacht vandaag zeker nog een uitgebreid verslag van de vorige dagen.

    Elza,
    Storm is de tamste kat ooit en doet zijn naam dus alle onrecht aan. Voor hem is de wereld ook zeer klein trouwens, gezien het zich beperkt tot de driehoek zetel, andere zetel en eetbakje. Ik zal eens een foto doorsturen die meer dan boekdelen spreekt. Laat je emailadres even achter in één van je volgende reacties?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. De storm is dus gaan liggen in één van ZIJN zetels...'n een katteleven, geen hondeleven...
    Lien, dit is mijn e-mail adres : elgonfred@skynet.be (laat maar komen die kater).

    Lieve groetjes,

    Elza.

    BeantwoordenVerwijderen