dinsdag 9 juni 2009

Dag 13 bis: Burgos


Omdat de macht der gewoonte sterk is, worden we rond 6 uur wakker. Voor een keer geen gerommel met plastic tasjes en rugzakken. We draaien ons nog eens lekker om. Zo rond 9 uur lopen we door de nog lege straten. Wat wil je? De Spanjaarden beginnen hun avondeten pas na 21 uur, dus komt het openbaar leven 's anderendaags pas tegen 10 uur terug op gang.



Ons hotel is mooi gelegen bij een pleintje. Aan de overkant staat een prachtig gebouw, de 'Capitaña'. Als we dichterbij komen, kunnen we op een groot plakkaat aan het gebouw lezen dat Francisco Franco Bahamonte hier op 18 julie 1936 tot hoofd van de 'bevrijde' Spaanse staat en tot generalissimo van de strijdkrachten werd benoemd. Een minder fraaie episode van de Spaanse geschiedenis is begonnen en zal duren tot aan zijn dood in 1975.



De meeste huizen van de oude stad hebben grote glazen erkers die over de straat hangen. We komen uit bij de prachtige kathedraal, gebouwd door Juan de Coloña (van Keulen), die blijkbaar goed op de hoogte moet geweest zijn van de plannen voor de dom van Keulen. De gelijkenis tussen de twee kathedralen is treffend. Goede ideeën stelen is dus van alle tijden. De architectuur en kunstschatten zijn overweldigend, maar de pracht en praal geeft ons een ietwat onbehaaglijk gevoel. De kerk lijkt ons meer bezig met macht en rijkdom te etaleren dan wel met het welzijn van de mensen. We voelen ons meer thuis in de kleine, sobere kapellen waar we de vorige avonden hebben vertoefd.



In de kathedraal lopen we Angelica uit Mexico weer tegen het lijf. Ze vertelt ons dat Gary from Liverpool met een dikke knie aan het uitrusten is. Aan de toog van een bar uiteraard. Omdat het rustdag is houden we na het middageten een siesta. Daarna pikken we een interessante tentoonstelling mee van Salvador Dalí in het Casa del Cordón. De schilderijen, tekeningen, aquarellen, sculpturen en foto's komen allemaal uit privé-collecties en zijn normalerwijze niet voor het grote publiek toegankelijk. Geniaal gek zoals alleen Dalí kon zijn. Overigens, in dit gebouw ontvingen de Katholieke Koningen van Spanje op 23 april 1497 Cristoffel Colombus na diens tweede reis naar Amerika. Het luidde het begin in van de kolonisatie van dat continent.




We besluiten nog iets te gaan eten en dan vroeg ons bed op te zoeken. Morgen stappen we weer verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten