woensdag 3 juni 2009

Dag 8: Viana - Navarrete


Jenny is vannacht moeten opstaan omdat de 'turista' heeft toegeslagen. Tot overmaat van ramp was het wc-papier op! De creativiteit die ze toen aan de dag legde, laten we aan jullie verbeelding over. 's Morgens is ze dan ook wat slapjes op de benen. Als we om iets na 6 uur opstaan is het grootste deel van de pelgrims al verdwenen. Het wordt met de dag gekker.


Terwijl sommigen er een race van maken, stappen wij op een gezapig tempo richting Logroño, de hoofdstad van de provincie La Rioja. We zien de grote stad al van ver liggen. Onderweg heeft iemand zijn wandelschoenen aan een Compostela-wegwijzer gehangen. Versleten of opgegeven? Jenny is erg blij met haar wandelstokken. Er zonder zou ze vandaag moeilijk vooruit geraakt zijn. Bedankt allemaal!



De eerste kerk die we tegenkomen is die van Sint-Jakob. We gaan even binnen, ook al om het prachtige retabel te bewonderen. Even verder drinken we op een terrasje een café con leche en eten we brood met dikke plakken jamón. De grote kathedraal van Logroño staat in de steigers en we kunnen hem niet bezoeken. We lopen Logroño uit richting het stuwmeer van Grajera. We wandelen verder naar Navarrete, hoofdzakelijk over asfalt, en komen er tegen de middag aan.

De refugio opent pas om 14 uur. Samen met het jonge Hongaarse koppel drinken we enkele uit de kluiten gewassen cervezas. Van hen vernemen we dat de Duitser met de teckel zijn tocht gestopt heeft. Niet dat de pootjes van zijn hondje afgesleten waren, het beestje was door de inspanning danig vermagerd en verzwakt. Volgende keer misschien een border collie als gezel. Die doen de afstand met gemak 2 keer en houdt bovendien de kudde pelgrims netjes bij elkaar.

Als we 's avonds onze Camelbaks met water willen vullen, blijkt dat in de stad de watervoorziening voor de nacht is afgesloten. Een ernstig wordend probleem in Spanje. Uiteraard kunnen ook de toiletten niet meer doorgespoeld worden. Een Italiaan uit Udine, die bij ons op de kamer ligt, haalt zijn beste Frans boven om aan te geven hoe hij hiermee zal omgaan: "Fare pipi en la bouteille et fare caca en la champagne". De Québecquois en wij komen niet meer bij van het lachen. Omdat onze kamer de enige wc heeft op deze verdieping, grapt de vrouw uit Québec: "Ferme la porte, il faut protéger notre pot".

Al 183 km gedaan, nog 635 km te gaan. Het doet ons veel plezier dat jullie ook van onze avonturen genieten. Het is heel fijn om jullie reacties te lezen.

11 opmerkingen:

  1. En waarom ineens die kleine lettertjes??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goe bezig! Chapeau!!! We volgen u op de voet!
    groetjes van Herman en Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jenny vergeet niet dat de rechterhand om te eten dient en de linker om te ....

    Ludo

    BeantwoordenVerwijderen
  4. kleine lettertjes?? misschien het papier na de "turista" helemaal opgebruikt voor "fare caca en la champagne" meer plaats voor ons voor berichtjes. groeten aan peregringos Frits & de Sheriff "keep on pushing". P.S. Heb wel problemen voor het plaatsen van reactie (4x)

    Ness

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben bij jos en heb al de foto's gezien.jenny,ik vind wel dat je er moe uitziet.
    Bij mij is alles goed en zie maar dat je behouden thuiskomt.
    Ma

    BeantwoordenVerwijderen
  6. creo que lo que hacen va a cambiar vuestra idea de la vida. cuando leo vuestras experiencias empiezo filosofar. espero que vosotros disfruteis mucho de la natura, del paisaje y de momentos silenciosos
    saludos de brujas frio!

    benedicto

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Seg, ons jenevermanneke in Hasselt wenst wel kennis te maken met dat wijnbronneke.
    Ik kom altijd waterbronnen tegen met in het groot
    "Eau non potable"
    Gelukzakken!!!
    Nog hopen energie en vele bronnen om uit te putten.

    Jacky

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Niks nieuws meer sinds woensdag ? Hopelijk toch alles wel ? Nu moeten jullie zo ongeveer bij Burgos zijn ?

    Elza.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. 't is voor ons een gunst dat we mogen meelez(v)en,
    't moet voor hen geen must zijn om elke dag te schrijven .
    Olifant is moeder van de porseleinkast.

    Ness

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijn dat we nu uw avonturen visueel kunnen volgen. Mooie foto's trouwens. Lien en ik zijn fan van diegene waar papa, geënsceneerd of niet, stevig aan't doorstappen is. We krijgen er gevoel bij dat ligt tussen het vreemdelingen-legioen en Urbanus.

    We hebben Storm nu ook op een proteïne-dieet gezet. Hij is al 12g afgevallen.

    Groetjes,
    Tom en Lien.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Zoon Tom en dochter Lien...
    Storm is dat jullie (ex) kater ? Is ie echt zo woest ?

    Nieuwsgierig Elsje uit Laken, gek van katten.

    BeantwoordenVerwijderen